Wat is All Inclusive?

Het standaard all-inclusive concept is de meest voorkomende vorm van een all-inclusive vakantie. Deze term wordt vooral gebruikt om aan te duiden dat behalve de drie maaltijden per dag (ontbijt, diner en lunch) ook dranken en vertier toegevoegd zijn aan je vakantie. Op het gebied van dranken zijn bier, wijn, frisdrank, vruchtensappen, cocktails, water en sterke alcoholische dranken meestal inbegrepen. Soms zijn er wel uitzonderingen, waardoor bepaalde dranken uitgezonderd zijn van de all-inclusive verzorging. Zo kan het zijn dat je alleen maar de lokale versies van alcoholische dranken geschonken krijgt en dat ook het bier lokaal bier betreft. Dat betekent niet dat dit per definitie slechter of minder lekker is, maar er kunnen wel smaakverschillen zijn. Sommige merken hebben hun eigen specifieke smaak, waardoor het bijvoorbeeld voor fervente rum-drinkers een tegenvaller is als ze geen Bacardi of Havana Club geserveerd krijgen maar een onbekend merk rum.

Wat is meestal inbegrepen?

In theorie heb je in een hotel of vakantiedorp waar een all-inclusive concept gehanteerd wordt geen geld nodig. Als het goed is zijn de volgende zaken inbegrepen in je vakantie:
– ontbijt inclusief drankjes
– lunch inclusief drankjes
– diner inclusief drankjes
– dranken tussendoor
– snacks tussendoor
– gebruikmaken van zwembad en/of strand inclusief zonnebedjes, parasols en badlakens
– gebruikmaken van faciliteiten zoals gym en spa
– entertainment overdag en ’s avonds (indien aanwezig)
– fooien (meer info op de pagina “let op!”)

Soms inbegrepen

Een aantal zaken zitten soms wel en soms niet inbegrepen in je all-inclusive pakket:
– internetverbinding op openbare plekken
– internetverbinding in je kamer
– gebruik van kano’s, snorkelspullen en andere spullen
– gebruik van fietsen
– introductieduikles in het zwembad
– dranken in de minibar op je kamer

Zelden of niet inbegrepen

De term all-inclusive is misleidend. Er zijn altijd wel mogelijkheden om geld uit te geven binnen je hotel. Voor een hoop zaken is het begrijpelijk dat er apart voor betaald moet worden. Zo zijn bijvoorbeeld massages arbeidsintensief en zou een all-inclusive bijna onbetaalbaar worden als zaken zoals excursies, babysitdiensten of het gebruik van auto’s of boten inbegrepen zouden zijn in de prijs.

De volgende dingen vallen vrijwel nooit binnen het all-inclusive pakket:
– massages en andere spa-behandelingen
– gebruik van gemotoriseerde objecten zoals auto’s, motorboten etc.
– verpakte snacks zoals Pringels, candybars (Mars, Snickers etc.) en ander snoepgoed
– medische zorg
– duiken
– excursies
– wasserette diensten
– kappers

Buffet of a-la-carte

Het eten in all-inclusive hotels wordt meestal in de vorm van een buffet aangeboden. Een aantal hotels biedt ook één of meerdere a-la-carte-restaurants aan. In deze restaurants kun je zelf je gerechten van een kaart kiezen en wordt je aan tafel bediend. Soms moet je voor een diner in een a-la-carte-restaurant bijbetalen. Niet zelden is er een beperking van het aantal keren per week (of verblijf) dat je a-la-carte mag eten. Vrijwel altijd moet je het vooraf reserveren.