De term ultra all inclusive is een apart geval. Want als je een vakantie boekt waarbij alles inclusief is (all inclusive), hoe kun je daar dan nog een overtreffende trap van hebben? Toch zie je steeds vaker de term ultra all inclusive gebruikt worden in reisbrochures en op websites. De term wordt vooral gebruikt om aan te geven dat het hotel extra diensten en/of faciliteiten biedt, die je bij een ‘gewoon’ all inclusive hotel niet of minder vaak ziet. Dit kan bijvoorbeeld een bar zijn waar je 24 uur per dag drinken en vaak ook snacks kunt halen of een minibar op je kamer die dagelijks bijgevuld wordt en waaruit je onbeperkt gratis mag pakken. Vooral in de vakantielanden waar de lonen wat lager liggen zoals Mexico, Costa Rica en de Dominicaanse Republiek zie je steeds meer dat ook het gebruik van roomservice (gelimiteerd) inbegrepen is. Let er goed op dat ook bij ultra all inclusive er soms nog dingen kunnen zijn waarvoor je wel bij moet betalen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van het hotel en/of je reisaanbieder.
Wat is Ultra All Inclusive?
Wat is meestal inbegrepen?
In theorie heb je in een hotel of vakantiedorp waar een ULTRA all-inclusive concept gehanteerd wordt geen geld nodig. Als het goed is zijn de volgende zaken inbegrepen in je vakantie:
– ontbijt inclusief drankjes
– lunch inclusief drankjes
– diner inclusief drankjes
– dranken tussendoor
– snacks tussendoor
– gebruik maken van zwembad en/of strand inclusief zonnebedjes, parasols en badlakens
– gebruik maken van faciliteiten zoals gym en spa
– entertainment overdag en ’s avonds (indien aanwezig)
– fooien (meer info op de pagina “let op!“)
– internetverbinding op openbare plekken en in je kamer
– dranken in de minibar op je kamer
– minimaal één bar die 24 uur per dag geopend is
Soms inbegrepen
Een aantal zaken zitten soms wel en soms niet inbegrepen in je all-inclusive pakket:
– gebruik van kano’s, snorkelspullen en andere spullen
– gebruik van fietsen
– introductieduikles in het zwembad
– room service (24 uur per dag)
Zelden of niet inbegrepen
De term ultra all-inclusive is misleidend. Zelfs binnen de meest uitgebreide all-inclusivepakketten zijn er altijd wel mogelijkheden om geld uit te geven binnen je hotel. Voor een hoop zaken is het begrijpelijk dat er apart voor betaald moet worden. Zo zijn bijvoorbeeld massages arbeidsintensief en zou een ultra all-inclusive bijna onbetaalbaar worden als zaken zoals excursies , babysitdiensten of het gebruik van auto’s of boten inbegrepen zouden zijn in de prijs.
Er zijn uitzonderingen. Wereldwijd zijn er enkele tientallen hotels waarbij echt alles inbegrepen is wat het hotel aan te bieden heeft. Dit soort hotels vind je dan ook zelden in het aanbod van de gewone reisorganisaties. Dit zijn vakanties die alleen maar voor de superrijken weggelegd zijn. Prijzen van dergelijke vakanties kunnen oplopen naar duizenden euro’s per kamer per nacht.
De volgende dingen vallen vrijwel nooit binnen het all-inclusive pakket:
– massages en andere spa-behandelingen
– gebruik van gemotoriseerde objecten zoals auto’s, motorboten etc.
– verpakte snacks zoals Pringels, candybars (Mars, Snickers etc.) en ander snoepgoed
– medische zorg
– duiken
– excursies
– wasserette diensten
– kappers
Buffet of a-la-carte?
Het eten in all-inclusive hotels wordt meestal in de vorm van een buffet aangeboden. Een aantal hotels biedt ook één of meerdere a-la-carte-restaurants aan. In deze restaurants kun je zelf je gerechten van een kaart kiezen en word je aan tafel bediend. Bij een ultra all inclusive pakket moet je voor een diner in een a-la-carte-restaurant zelden bijbetalen. Soms is er een beperking van het aantal keren per week (of verblijf) dat je a-la-carte mag eten. Vrijwel altijd moet je het vooraf reserveren, omdat het aantal plaatsen beperkt is.