Een vakantie boeken

Als je een vakantie gaat boeken, dan lijkt dat soms gemakkelijker dan het is. Want hoe zorg je ervoor dat je geen financieel risico loopt? Wat is het beste moment om je vakantie te boeken? Is het handig om op een lastminute-aanbieding te wachten of kun je beter vroeg boeken? Wat betekenen de gebruikte termen die je voorbij ziet komen? Wat zijn mijn rechten en plichten als toerist? Wat zijn de valkuilen waar ik tijdens het boeken in zou kunnen trappen? Zo kunnen we nog wel honderden vragen verzinnen waar we ook het juiste antwoord op kunnen geven. Om het gemakkelijker te houden zullen we ons tot de meest belangrijke onderwerpen met betrekking tot het boeken van een vakantie beperken.

Pakketreis of los boeken?

Er zijn twee manieren waarop je je vakantie kunt boeken. Je kunt een zogenaamde pakketreis boeken of je kunt de verschillende onderdelen van je reis los boeken. Velen vinden een pakketreis het meest comfortabele.  De aanbieder, die vaak touroperator of reisorganisatie genoemd wordt, zorgt ervoor dat het meeste denkwerk al voor je gedaan is. Zij zorgen ervoor dat een redelijk deel of zelfs het grootste deel van je reis geregeld is. Daarnaast hebben zij, mits ze onder de vlag van de ANVR reizen aanbieden, een aantal plichten naar de consument toe. Als de aanbieder ook aangesloten is bij de SGR, dan heb je extra financiële zekerheid.

Verzorging

Bij een pakketreis of losse overnachting staat vaak een verzorgingstype vermeld. Soms als een afkorting, soms in zijn geheel. Maar wat betekent bijvoorbeeld ‘HP’ of ‘half pension’? Wat kun je als klant verwachten wat inbegrepen is, en waarvoor moet je eventueel bijbetalen?

Wij hebben het voor je op een rijtje gezet:

LG – logies
Dit is de meest basic vorm van accommodatie aanbieden, die het meeste voorkomt. Je hebt een plek om te slapen, zonder inbegrip van maaltijden of drank.

LO – logies & ontbijt
Behalve het overnachten, krijg je ook ontbijt in de ochtend. Het zegt niets over hoe uitgebreid het ontbijt is en in welke vorm (buffet of a-la-carte) het aangeboden wordt. Standaard dranken zoals water, koffie en thee zijn normaal inbegrepen. Voor andere dranken moet je mogelijk apart bijbetalen.

HP – Halfpension
Bij halfpension heb je een extra maaltijd per dag. Naast en bed en het ontbijt krijg je dan meestal ook het avondeten (diner). In sommige gevallen kun je kiezen voor lunch in plaats van diner. Drankjes zitten bij de tweede maaltijd van de dag meestal niet inbegrepen.

VP – Volpension
Als je een vakantie hebt met volpension verzorging, dan krijg je behalve je bed ook drie maaltijden per dag: ontbijt, middageten en avondeten. Standaard dranken zoals water, koffie en thee zijn bij het ontbijt inbegrepen. Bij andere maaltijden moet je meestal apart bijbetalen.

AI – All inclusive
Bij een all inclusive vakantie gaat de accommodatie nog een stad verder. Dan komt er bovenop het bed en de drie maaltijden nog een aantal extra zaken. De meest uitgeklede variant is ‘soft all inclusive‘. Dan heb je bij alledrie de maaltijden recht op niet-alcoholische drankjes en soms ook op bier of wijn. Mogelijk heb je ook recht op drankjes tussendoor, maar dat is geen garantie. Bij de reguliere all inclusive zijn lokale alcoholische drankjes vaak ook inbegrepen. Daarnaast mag je vaak rekenen op snacks tussendoor en entertainment. De meest uitgebreide versie van een all inclusive vakantie noemt men weleens ‘ultra all inclusive‘. Hiermee geeft men aan dat de verzorging verder gaat dan een doorsnee all inclusive. Dat kan zijn in de vorm van luxere drankjes, extra snacks of een gratis minibar op de kamer. Het is geen beschermde definitie, dus kijk zelf goed bij de reisomschrijving wat wel en niet inbegrepen is.

> Lees meer over all inclusive